DOMÁCE KVÁSKOVÉ DOBROTY

NIEČO Z MOJICH SKÚSENOSTÍ

Tieto kváskové chlebíky a ďalšie dobroty pečiem najčastejšie

Môj prvý kváskový chlieb - Kubík

Tento kváskový chlebík bol môj prvý, ktorý sa mi podaril upiecť po viacerých nezdarených pokusoch
Použité suroviny: ražná múka, voda, ražný kvások, pšeničná chlebová múka, voda, rasca, soľ, 

Pšenično-špaldový kváskový chlieb s ľanovými semiačkami a ľanovým olejom

Najobľúbenejší chlebík, ktorý nesmie chýbať na našom stole
Použité suroviny: ražná múka, voda, ražný kvások, pšeničná chlebová múka, voda, ľanové semiačka, ľanový olej, soľ,

Biely kváskový pšeničný chlieb

Biely chlebík s nadýchanou striedkou, najlepší s maslom a soľou, aký sme jedávali ako malé deti.
Použité suroviny: pšeničná polohrubá múka, voda, ražný kvások, polohrubá múka, voda, bravčová masť, celá rasca, soľ,

Kváskový tekvicový chlieb s (hokkaidovým) pyré

Chlebík je zaujímavý nielen farbou, ale aj chuťou. Je v ňom použité pyré z obľúbenej tekvice hokkaido. Striedka je vďaka tomuto pyré krásne nadýchaná a jemná.
Použité suroviny: pšeničná chlebová múka, voda, ražný kvások, pšeničná chlebová múka, hokkaidové pyré, soľ

Kváskový ražný chlieb tehlička

Chlebík upečený čisto z ražnej múky. Navrchu sú použité rôzne semiačka (tekvicové, slnečnicové, ľanové, sezamové a mak). Tieto semiačka je možné použiť aj do cesta. Chlebík je hutnejší a sýtejší. Obsahuje vyšší obsah vlákniny ako chlieb z pšeničnej múky. Je výborný s avokádovou pomazánkou, alebo kto má rád chlieb na sladko, môže použiť s nutelou alebo domácim džemom.
Použité suroviny: ražná celozrnná múka, voda, ražný kvások, ražná celozrnná múka, voda, soľ, rôzne druhy semiačok

Strihaný kváskový plnený chlieb - Pain d’epi

Úzke chlebíky plnené rôznymi plnkami podľa chuti (sušené paradajky, slanina, syr, bylinky, olivy, pesto z medvedieho cesnaku, bazalkové pesto...). Strihané nožnicami, nastrihané časti preložené striedavo raz na jednu, raz na druhú stranu, čím vznikne tvar podobný klasu.
Použité suroviny: pšeničná chlebová múka, voda, ražný kvások, pšeničná hladká múka, voda, krupica, zemiakové vločky, soľ, sušené paradajky, olivy, slanina, pesto z medvedieho cesnaku

Kvásková vianočka

Ideálna na sladké raňajky, potretá maslom, domácim džemom, nutellou, najlepšie tiež doma vyrobenou. Alebo len tak na sucho ku kávičke a deťom ku kakavku, vychutnať si jej jemnosť a lahodnú chuť.
Použité suroviny: hladká múka špeciál, cukor, voda, ražný kvások, hladká múka, mlieko, cukor, maslo, žĺtok, soľ, vanilka , mandľové lupienky

Kvásková trojfarebná brioška

Jemná, lahodná sladká chuť podobná vianočke. Brioška je vhodná na raňajky samotná s kakaom, k rannej káve, alebo deťom na desiatu potretá maslom, domácim džemom, alebo sladkým medíkom od súkromného včelára.
Použité suroviny: hladká múka, voda, ražný kvások, hladká múka, mlieko, maslo, vajce, cukor, vanilkový cukor, soľ, citrónová kôra,

Kváskové moravské koláče

Kto by nemal rád koláče s tvarohom a lekvárom posypané chrumkavou drobenkou navrchu, alebo plnené makom, orechami, ktoré nám piekli naše staré mamy? U nás doma sú veľmi obľúbené a často zdobia náš víkendový stôl.
Použité suroviny: hladká múka, voda, ražný kvások, hladká múka, mlieko, trstinový cukor, maslo, bravč. masť, žĺtka, soľ,

Babičkine kváskové lekvárové buchty

Ďalšou pochúťkou sú určite klasické lekvárové buchty, ktoré nám mama piekla vždy v sobotu, keď sme prišli vyhladovaní a vybláznení z ulice, kde sme s rovesníkmi od susedov stvárali rôzne šibalstvá.
Použité suroviny: špaldová hladká múka, voda, ražný kvások, špaldová polohrubá múka, mlieko, rastlinný olej, masť, žltok, trstinový cukor

Kváskový makový (orechový) kvet

Takýto kvet určite nikdy nezvädne, poteší zrak, čuch, chuťové poháriky dokonca aj hladný žalúdok . Môže vydržať oveľa kratšie, ako živý kvet vo váze . Avšak radosť z neho určite bude mať aj obdarovaný.
Použité suroviny: pšeničná polohrubá múka, mlieko, ražný kvások, polohrubá múka, trstinový cukor, mlieko, maslo, žĺtka, soľ, citrónová kôra, plnka: mak, mlieko, cukor, slivkový lekvár, rum, citrón. kôra, perníkové korenie

Kváskové fánky - Božie milosti

Na fašiangy v našich rodinách nikdy nechýbali fánky. Ako dieťa som ich moc nemusela , nechutili mi. Avšak keď som okúsila ochutnať tieto kváskové, nevedela som sa ich nasýtiť. Nechápem, prečo som chuť tejto dobrotky objavila až tak neskoro.
Použité suroviny: špaldová hladká múka, žĺtka, biele víno, kyslá smotana, cukor, soľ, ražný kvások, vanilkový cukor

Ako inšpiráciu tu nájdete niekoľko Kváskových receptov, ako pečiem doma tieto kváskové dobroty ja.

Ak máte chuť na pravý poctivý, s láskou upečený kváskový chlebík, ja Vám takýto chlebík s radosťou upečiem.
Viac o tom, ako tieto domáce kváskové dobroty dostať na Váš stôl, nájdete tu: Upečiem aj vám