KVÁSKOVÉ RECEPTY

PEČENIE V ĽÚBOSTI

Tu je niekoľko receptov. 

Takto pečiem doma tieto kváskové dobroty ja.

Môj prvý domáci kváskový chlieb - Kubík

Tento chlebík bol môj prvý kváskový, ktorý sa mi podaril upiecť po viacerých nezdarených pokusoch 😉

Štartér (rozkvas) kysne 9-12 hodín:
150g ražnej múky
150g vody
1PL materského kvásku

Na cesto potrebujeme:
425g pšeničnej chlebovej múky
235g vlažnej vody
2ČL soli
1PL celej rasce
Celý štartér

Chlieb pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C najprv 15 min., potom znížime teplotu rúry na 190°C a dopekáme 35 min. Chlebík je správne upečený, keď znie duto pri poklepe zospodu. 

Domáci kváskový pšeničný chlieb s ľanovými semiačkami a ľanovým olejom

Najobľúbenejší chlebík, ktorý nesmie chýbať na našom stole ❤️🙏

Štartér (rozkvas) kysne 9-12 hodín:
100g ražnej múky
100g vody
1PL materského kvásku
 
Na cesto potrebujeme:
500g pšeničnej chlebovej múky
280g vody
2ČL soli
1ČL bravčovej masti
1PL celej rasce
Celý štartér

Chlieb pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C najprv 15 min., potom znížime teplotu rúry na 190°C a dopekáme 35 min. Chlebík je správne upečený, keď znie duto pri poklepe zospodu. 

Domáci kváskový pšeničný biely chlieb

Biely chlebík s nadýchanou striedkou, najlepší s maslom a soľou, aký sme jedávali ako malé deti.

Štartér (rozkvas) kysne 9-12 hodín:
150g pšeničnej polohrubej múky
150g vody
1,5PL materského kvásku

Na cesto potrebujeme:
750g pšeničnej polohrubej múky
420g vlažnej vody
3ČL soli
2ČL bravčovej masti
2PL rasce

Celý štartér

Chlieb pečieme vo vyhriatej rúre na 250°C najprv 15 min., potom znížime teplotu rúry na 190°C a dopekáme 35 min. Chlebík je správne upečený, keď znie duto pri poklepe zospodu. 

Domáci pšeničný kváskový tekvicový chlieb s hokkaidovým pyré

Chlebík je zaujímavý nielen farbou, ale aj chuťou. Je v ňom použité pyré z obľúbenej tekvice hokkaido. Striedka je vďaka tomuto pyré krásne nadýchaná a jemná. Na vytvarovanie tekvičky som cesto previazala 4x krížom-krážom potravinárskym špagátom a dala piecť. 

Štartér (rozkvas) kysne 9-12 hodín:
150g pšeničnej chlebovej múky
150g vody (zostatková z varenia tekvice)
1PL materského kvásku

Na cesto potrebujeme:
600 – 700g pšeničnej chlebovej múky
520g tekvicového pyré
3ČL soli
Celý štartér

Domáci kváskový ražný chlieb tehlička

Chlebík upečený čisto z ražnej múky. Navrchu sú použité rôzne semiačka (tekvicové, slnečnicové, ľanové, sezamové a mak). Tieto semiačka je možné použiť aj do cesta. Chlebík je hutnejší a sýtejší. Obsahuje vyšší obsah vlákniny ako chlieb z pšeničnej múky. Je výborný s avokádovou pomazánkou, alebo kto má rád chlieb na sladko, môže použiť s nutelou alebo domácim džemom.

Štartér (rozkvas) kysne 9-12 hodín:
150 g ražnej celozrnnej múky
200 g vlažnej vody
1 PL materského kvásku
 
Na cesto potrebujeme:
300 g ražnej celozrnnej múky
230 g vlažnej vody
1,5 – 2 ČL soli

Cesto na tento druh chlebíka stačí zmiešať v miske a dáme ho kysnúť do formy srnčí chrbát, vrch cesta husto posypeme ražnou múkou a dáme kysnúť. Dáme piecť aj s formou do vyhriatej rúry najprv na 220°C. Pečieme 25 min., potom znížime teplotu na 200°C a pečieme ešte 35 - 40 min

Domáci kváskový strihaný plnený chlieb - Pain d’epi

Úzke chlebíky plnené rôznymi plnkami podľa chuti (sušené paradajky, slanina, syr, bylinky, olivy, pesto z medvedieho cesnaku, bazalkové pesto...). Strihané nožnicami, nastrihané časti preložené striedavo raz na jednu, raz na druhú stranu, čím vznikne tvar podobný klasu.

Štartér (rozkvas) kysne 9-12 hodín:
260 g pšeničnej chlebovej múky
260 g vody
2 PL materského kvásku
 
Ďalej  budeme potrebovať:
530 g pšeničnej hladkej múky
250 – 260 g vody
2 PL krupice
2 PL zemiakových vločiek
3 ČL soli

Domáca kvásková vianočka maslová

Ideálna na sladké raňajky, potretá maslom, domácim džemom, nutellou, najlepšie tiež doma vyrobenou. Alebo len tak na sucho ku kávičke a deťom ku kakavku, vychutnať si jej jemnosť a lahodnú chuť.

Štartér (rozkvas) kysne 9-12 hodín:
150g hladkej múky
40g cukru
65g vody
1PL materského kvásku
 
Na cesto potrebujeme:
300g hladkej múky
130 ml mlieka
100g cukru
100g masla
1 žĺtok
štipka soli
štipka mletej pravej vanilky (vanilkový lusk)

Do cesta môžeme pridať sušené ovocie (hrozienka, brusnice, marhule, ....) namočené v rume. Po vykysnutí, rozdelíme cesto na 4, 6, alebo 8 bochníkov, z ktorých vyšúľame pramene a následne zapletieme. Na posypanie môžeme použiť mandľové lupienky, mak.....

Domáca kvásková trojfarebná brioška

Jemná, lahodná sladká chuť podobná vianočke. Brioška je vhodná na raňajky samotná s kakaom, k rannej káve, alebo deťom na desiatu potretá maslom, domácim džemom, alebo sladkým medíkom od súkromného včelára. 

Štartér (rozkvas) kysne 9-12 hodín:
150g hladkej múky
150g vody
1PL materského kvásku
 
Na cesto potrebujeme:
525g hladkej múky
300g mlieka
90g masla
1 vajce
90g cukru
2 vanilkové cukre
štipka soli
kôra z 1 citróna

Vypracujeme kompaktné cesto, ktoré rozdelíme na tri časti. Jednu časť zafarbíme kakaom, jednu Carom (jačmenná káva) a jednu necháme bez zafarbenia. Nakysnuté cestá rozvaľkáme, potrieme každé cesto vodou a ukladáme jeno cesto na druhé. Zrolujeme na roládu, pokrájame na kolieska asi 4 cm široké a tie uložíme do vymastenej formy. Necháme finálne kysnúť 3 hodiny. Pečieme pri teplote 180°C asi 50 minút

Domáce kváskové moravské koláče

Kto by nemal rád koláče s tvarohom a lekvárom posypané chrumkavou drobenkou navrchu, alebo plnené  makom, orechami, ktoré nám piekli naše staré mamy? U nás doma sú veľmi obľúbené a často zdobia náš víkendový stôl.

Štartér (rozkvas) kysne 9-12 hodín:
150g hladkej múky
150g vody
1PL materského kvásku
 
Na cesto potrebujeme:
350g hladkej múky
150g studeného mlieka
4PL trstinového cukru
25g masla
25g bravč. masti
2 žĺtka
štipka soli

Tieto koláče sú vhodné na každú príležitosť. Hodia sa aj k narodeninám ako torta, keď urobíte jeden veľký koláč a ozdobíte podľa fantázie

Domáce kváskové "Babičkine" lekvárové buchty

Ďalšou pochúťkou sú určite klasické lekvárové buchty, ktoré nám mama piekla vždy v sobotu, keď sme prišli vyhladovaní a vybláznení z ulice, kde sme s rovesníkmi od susedov stvárali rôzne šibalstvá 🙂

Štartér (rozkvas) kysne 9-12 hodín:
100g špaldovej (pšeničnej) hladkej múky
100g vody
1PL materského kvásku
 
Na cesto potrebujeme:
430g špaldovej (pšeničnej) polohrubej múky
200g mlieka
87g rastlinného oleja
1ČL masti
1 žĺtok
5PL trstinového cukru

Domáci kváskový makový alebo orechový kvet

Takýto kvet určite nikdy nezvädne, poteší zrak, čuch, chuťové poháriky, dokonca aj hladný žalúdok ... a tak väčšinou vydrží celý oveľa kratšie, ako živý kvet vo váze. 

Štartér (rozkvas) kysne 4-6 hodín:
200g polohrubej múky
200g mlieka
1PL kvásku
 
Na cesto potrebujeme:
400g polohrubej múky
3PL trstinového cukru
100 ml mlieka
70g masla
2 žĺtky
trochu citrónovej kôry
štipka soli
 
Maková plnka:
300g maku sparíme cca 200 ml mlieka
3PL trstinového cukru
2PL slivkového lekváru
2PL rumu
citrónovú kôru a perníkové korenie podľa chuti
 

Domáce kváskové fánky - Božie milosti

Na fašiangy v našich rodinách nikdy nechýbali fánky. Ako dieťa som ich moc nemusela 🤷‍♀️, nechutili mi. Avšak keď som okúsila ochutnať tieto kváskové, nevedela som sa ich nasýtiť. Nechápem, prečo som chuť tejto dobrotky objavila až tak neskoro 😉.

 

Potrebujeme:
3 žĺtka
3 PL bieleho vína
3 PL kyslej smotany
1PL cukru
štipku soli
1 PL materského kvásku
350 g špaldovej hladkej múky

Vykysnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku cca 2mm. Radielkom cesto rozdelíme na kosoštvorce, v strede urobíme dva zárezy a cesto osmažíme do zlatohneda z oboch strán na masti.

Domáce kváskové koka sušienky

Ideálne k posedeniu ku kávičke, alebo sladká pochúťka pre detičky 😉

Suroviny:
200g masla
100g práškového cukru
240g hladkej múky
100 g kokosu
2PL kakao
1PL kvásku

Všetky suroviny zmiešame a vymiesime cesto, ktoré necháme odpočívať min. 2 hodiny. Potom cesto vyklopíme na dosku a tvarujeme z cesta malé gulôčky, ktoré uložíme na plech vystlaný papierom a roztlačíme vidličkou. Pečieme 12 - 13 minút v rozohriatej rúre pri teplote 170°C.

Domáce kváskové maslové sušienky

Keď ma mama ako malé dieťa poslala do obchodu, ktorý bol na konci ulici, vždy som si potajme kupovala maslové sušienky poliate z jednej strany čokoládou, lebo som sa ich nevedela objesť 😉. Teraz, keď som veľká, už si ich viem sama aj upiecť 🙏❤️ 

Na cesto potrebujeme:
350 g polohrubej múky
120 g práškového cukru
130 g rozpusteného masla
2 vajíčka
1 PL kvásku
1čl vanilky
Kôru z 1/2 citróna

Vypracujeme kompaktné cesto a necháme oddychovať 12 hodín v chladničke. Po uplynutí tohoto času, vyberieme cesto z chladničky a necháme ho pri izbovej teplote chvíľu odpočívať, aby sa s ním dalo dobre pracovať. Cesto prikryjeme papierom na pečenie a rozvaľkáme, aby sa cesto nepotrhalo. Vykrajujeme rôzne tvary podľa fantázie. Tĺčik na mäso je možné využiť aj na cesto jemným pritlačením a vznikne takýto jednoduchý vzor

Domáce kváskové linecké pečivo

Toto pečivo sa robí u nás tradične každé Vianoce a patrí medzi najobľúbenejšie už po mnoho generácií.

Suroviny:
300g hladkej múky
200g masla
100g práškového cukru
2 žĺtka
vanilka
štipka soli
1PL kvásku

Suroviny zmiešame a dáme do chladničky aspoň na 2 hod. Po vybratí z chladničky cesto rozvaľkáme na 3 – 4 mm a vykrajujeme formičkami v tvare kvetinky, srdiečka, alebo aké máme možnosti. Vykrojené tvary ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Po vychladnutí plníme pikantným lekvárom.

Domáce kváskové perníčky „ňami-ňami“

Tieto chutné perníčky dostali svoj krásny názov vďaka môjmu vnúčikovi. Keď mal dva rôčky a nevedel ešte poriadne rozprávať, tak si jedlo pýtal "ňami-ňami". Veľmi mu perníčky chutili, tak som si ich takto milo pomenovala.

Suroviny:
400g hladkej múky
160g práškového cukru
1ČL sódy bikarbóny
1ČL perníkového korenia
10g kakaa
 
2 vajíčka
2PL kvásku

Suché suroviny premiešame, pridáme vajíčka a kvások. 120g medu a 60g masla rozpustíme a mierne vychladené prilejeme do zmesi. Vypracujeme bochník, ktorý necháme odpočívať do ďalšieho dňa v chladničke. Na druhý deň vygúľame v rukách gulôčky vo veľkosti vlašského orecha a ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Perníčky počas pečenia krásne podrastú, preto ich ukladáme s dostatočným odstupom, aby sa nezlepili. Pečieme asi 15 min. Pri teplote 160°C. Perníčky ešte teplé môžeme poliať rumovou polevou pre dospelákov, alebo čokoládou. Pre tých najmenších sú lákavé, keď ich ešte pred upečením posypeme farebnou posýpkou.

Teším sa z pečenia a pečiem prakticky každý deň. Je to obrovská vášeň a výsledok je často krajší ako som očakávala. Je to ako s umením, ktoré vychádza zo srdca. Vtedy je každý vytvorený kus darom. Pre tvorcu i obdarovaného. Už je tých výtvorov toľko, že mi z toho vznikla taká milá Kvásková galéria 🙂

Ak máte chuť na pravý poctivý, s láskou upečený kváskový chlebík, ja Vám takýto chlebík s radosťou upečiem.
Viac o tom, ako tieto domáce kváskové dobroty dostať na Váš stôl, nájdete tu: Upečiem aj vám